Ile kosztuje Big Mac?
Big Mac to nie tylko jedna z najpopularniejszych kanapek oferowanych przez sieć restauracji McDonald’s. To także ikona popkultury, jak również nieformalny sposób na porównanie siły nabywczej w różnych krajach. Historia tej pozycji z menu Mcdonalds jest dosyć długa, bo w ofercie sieci pojawiła się ona już w roku 1967. Dowiedz się wszystkiego o historii niezwykłej kanapki, a także sprawdź ile kosztuje ona w zestawie, a ile jako samodzielny produkt.
Początki imperium McDonald’s
McDonald’s to jeden z najbardziej rozpoznawalnych znaków towarowych niemal na całym świecie. Firma powstała w roku 1940, a jej założycielami byli bracia Richard i Maurice. Charakterystyczne logo ze złotymi łukami pojawiło się w obecnej formie zdecydowanie później, bo w roku 1968, a więc kilkanaście miesięcy po premierze Big Maca. W latach 1993 – 2010 logo zostało nieznacznie zmodyfikowane (dodano cienie), a od 12 lat ponownie wygląda tak samo jak w latach 1968 – 1993.
W roku 1955 do firmy dołączył przedsiębiorczy Ray Kroc, który z czasem umacniał swoją pozycję i kupował kolejne akcje szybko rosnącego przedsiębiorstwa. Chociaż przyczyn sukcesu McDonaldsa z pewnością jest wiele, to wśród najbardziej istotnych czynników wymienić można:
- postawienie na model franczyzowy
- rozwijanie oferty dla zmotoryzowanych
- stałe udoskonalanie procesu produkcyjnego
- skuteczny marketing
Według danych z roku 2018 wszystko to przełożyło się na niemal 38 tysięcy restauracji w przeszło 100 krajach na całym świecie. Każdego dnia pracownicy obsługują niemal 70 milionów klientów, dzięki czemu McDonalds ma silną pozycję wśród 10 najwyżej wycenianych na świecie marek. W Polsce firma otworzyła pierwszy bar już po upadku komunizmu, w czerwcu 1992 roku. Spragniony amerykańskiego stylu życia tłum oczekiwał w wielogodzinnych kolejkach, a w dniu inauguracji lokalu pobito światowy rekord ilości transakcji – w jednym tylko punkcie sprzedaży naliczono ich przeszło 13 tysięcy!
Pierwszy Big Mac na świecie
Słynna kanapka została skomponowana przez Jima Delligattiego, który był jednym z franczyzobiorców sieci (więcej o franczyzie dowiesz się z dalszej części artykułu). Prowadził on kilka restauracji pod marką McDonald’sa w okolicach Pittsburgha we wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Złożenie sandwicza składającego się z trzech części bułki, dwóch kotletów i dodatków miało stanowić odpowiedź na pokaźnych rozmiarów kanapkę oferowaną przez konkurencyjną sieć szybkiej obsługi.
Chociaż dzisiaj mało kto o tym wie, to Big Mac nie był pierwszą nazwą wybraną dla kultowej pozycji sprzedawanej w barach z charakterystycznym żółtym logo. Pierwszą propozycją był „Arystokrata” (z ang. „the Aristocrat”), ale nazwa nie przypadła do gustu Amerykanom, którzy nie tylko mieli problem z jej zrozumieniem, ale także… z wymówieniem. Kolejnym pomysłem był „Blue Ribbon Burger”, co na polski możnaby przełożyć jako „Burger z niebieską wstążką”.
Dopiero trzecia opcja „zaskoczyła”. Nazwa, którą operujemy także dzisiaj została wymyślona przez raptem 21-letnią Esther Glickstein Rose, która pracowała w centrali firmy jako asystentka w dziale reklamy. W ciągu zaledwie roku od swojej premiery „Duży Mac” został wprowadzony do oferty wszystkich funkcjonujących w USA barów szybkiej obsługi braci McDonalds. Jego pierwsza cena wyniosła niespełna pół dolara, co w dzisiejszych realiach odpowiada kwocie 3,5 dolara, czyli około 14 zł.
Jaki skład ma Big Mac?
Kanapka ma raptem kilka składników, ale w całości tworzą one bardzo popularną kompozycję, która ma na całym świecie bardzo wielu zwolenników. Podstawę stanowią dwa kotlety wołowe o wadze 45 gramów każdy. Mięso jest układane pomiędzy trzema kawałkami bułki, a wśród dodatków znajdziemy tam jeszcze sałatę lodową, plastry sera żółtego, zmieloną cebulę i oryginalny sos.
I to właśnie wokół sosu stosowanego w popularnej kanapce, przez lata narosło wiele mitów. Wszystko za sprawą tajemniczego składu, którego nie znali nawet pracownicy poszczególnych lokali. Sos był bowiem dostarczany w specjalnych kanistrach i dozowany za pomocą specjalnych pistoletów, które każdorazowo odmierzały dokładnie taką samą ilość substancji. W jednej z kampani reklamowych użyto określenia „specjalny sos”, co jeszcze bardziej rozpalało teorie zwolenników spiskowych teorii dziejów.
W roku 2012 szef kuchni koncernu, Dan Coudreaut, przeciął na YouTube wszystkie spekulacje. W opublikowanym filmiku (który możecie obejrzeć także powyżej), wymieniono wszystki składniki sosu. Stąd wiemy, że do jego przygotowania potrzebne są jest majonez z dodatkiem słodkich ogórków kiszonych i musztardy, które są wymieszane z octem, sproszkowanym czosnkiem i cebulą, a także z papryką. Kilka lat później z sosu zniknęły niezdrowe „dodatki”, czyli sorbinian potasu, benzoesan sodu i EDTA disodowo-wapniowy.
Big Mac w cenniku McDonald’s
Pomimo swojej popularności, w cenniku „Maka” znajdziemy przynajmniej kilka pozycji droższych od opisywanej w tym artykule kultowej kanapki. Aktualnie Big Mac kosztuje 16,30 zł, natomiast w standardowym zestawie z frytkami i napojem zapłacimy za niego 22,30 zł. Jeżeli zdecydujemy się na opcję powiększoną, to z naszego portfela ubędzie 25, 30 zł.
Powyższe ceny mają zastosowanie w większości barów w Warszawie czy Krakowie, natomiast w innych pokskich miastach ceny są nieco niższe:
- Łódź – 14,60 zł (w zestawie 21,10 zł – 24,10 zł)
- Lublin – 15,30 zł (w zestawie 22,20 zł – 25,30 zł)
- Białystok – 15,70 zł (w zestawie 22,50 zł – 25,50 zł)